Nyfikenhet är bra för kreativiteten och för problemlösning. Du får perspektiv, nya vinklingar och ett bättre beslutsunderlag. Frossa här om en mängd kunskap om nyfikenhet

Ofta är hösten en nystart för mig. Nyfiken, lite laddad i kroppen och humöret och med förväntan att något spännande skall hända.

Men, nyfikenheten är inte alltid en primär drivkraft för människor. Det finns rädsla förenat med nyfikenhet - och bekvämlighet. Faktiskt så har hjärnan en funktion att skydda oss från för stor nyfikenhet genom att skapa en "beslutsväg" när vi har flera igenkänningsbara parametrar. Så, för att uppleva nytt behöver du gå utanför dina dagliga rutiner och förväntningar. Om du inte gör det så ökar ditt tunnelseende och du blir faktiskt ineffektiv.

Så, hur gör du då? Här kommer tre enkla tips.

  • Ta en kvart extra på morgonen på väg till jobbet för att vara LÅNGSAM. Studera människorna, naturen, arkitekturen när du L Å N G S A M T går till bussen, bilen, t-banan.
  • Stäng av mobilen, ta några djupa andetag och läs sedan noga en debattartikel ur en dagstidning, notera dina reaktioner och fråga dig sedan - om jag hittar en annan reaktion, hur skulle den se ut?
  • Gör en miniutflykt  till en plats du aldrig besökt. Gärna en plats som du har fördomar om. Lägg märke till detaljer. Om du möter någon så säg hej om du inte brukar göra det. Lukta på luften. Hur luktar det? (Tycker du det låter larvigt så betänk att alla dina sinnen är med i ditt beslutfattande hela tiden. Och näsan glömmer aldrig en lukt.) Och innan du fattar en beslut om platsen så prata med någon.